Wpisz swoje słowo kluczowe

Olej makadamia

7.70

Olej makadamia pozyskiwany jest z orzechów drzewa makadamia. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 9, lecytynę oraz kwas palmito-oleinowy.  Doskonały do skóry suchej, dojrzałe i zmęczonej.

 

Właściwości kosmetyczne:

 

  • wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe
  • głęboko odżywia oraz chroni skórę przed utratą wilgoci
  • chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
  • wzmacnia płytkę paznokcia oraz zmiękcza skórki
  • zmniejsza widoczność przebarwień i blizn
  • wspomaga walkę z cellulitem
  • chroni strukturę włosa przed uszkodzeniem
  • wspomaga zachowanie koloru farbowanych włosów na dłużej
  • zapobiega rozdwajaniu końcówek
 

Zastosowanie: szampony w kostce, kremy, balsamy, odżywki do włosów, mydła, peelingi

Postać: jasnożółta, bezzapachowa, lepka ciecz

Przechowywanie: w zamkniętym opakowaniu, nie wystawiać na promienie słoneczne
Wyczyść

Opis

Olej makadamia

1. Z czego składa się olej makadamia?


Olej makadamia rafinowany składa się m.in.

  • z kwasu palmitooleinowego
  • lecytyny
  • kwasów tłuszczowych omega
  • składników mineralnych
  • witamin (A, B, E)

2. Z czego jest pozyskiwany?

Olej makadamia otrzymywany jest z niewielkich orzechów drzewa makadamia. Orzechy te wyglądem i rozmiarem przypominają orzechy laskowe. Makadamia rośnie w Australii oraz Indonezji


3. Właściwości kosmetyczne

Ze względu na bogatą wartość kwasów tłuszczowych znalazł zastosowanie w naturalnej pielęgnacji skóry:

  • regeneruje i odbudowuje uszkodzoną strukturę włosów
  • dodatkowo ochrania włosy przed zniszczeniem (np. termicznym)
  • odmładza, wygładza i zmiękcza naskórek
  • jest doskonale wchłaniany
  • poza tym nadaje się do pielęgnacji skóry starzejącej się
  • znajduje również zastosowanie w zwalczaniu cellulitu
  • goi niewielkie uszkodzenia skóry oraz podrażnienia po opalaniu
  • ponadto jest bezpieczny dla skóry delikatnej i wrażliwej

4. Proste przepisy

Olej do oczyszczenia twarzy – doskonale sprawdza się jako kosmetyk do demakijażu makijażu i oczyszczenia twarzy.  W tym wypadku najpierw należy nałożyć olej makadamia na wacik, a następnie przetrzeć nim twarz.

Peeling – zmieszaj razem z cukrem, solą bądź kawą, posmaruj skórę i zmyj wodą

Olejek do włosów –  wetrzyj w mokre końcówki włosów jak odżywkę bez spłukiwania i zmyj po 15 minutach za pomocą szamponu

Olejek do masażu – zmieszaj 100 ml oleju makadamia z 15 kroplami ulubionego olejku eterycznego (możesz je zakupić tutaj: „Olejki eteryczne”)

Do kąpieli – stosuj w czystej postaci


5. Zastosowanie oleju makadamia w mydłach

Olej ten dodaje się do mydeł przede wszystkim w celu zwiększenia właściwości pielęgnujących.


Zaś szczegółowe informacje w jaki sposób wykonać oraz dodatkowo wzbogacić pielęgnujące właściwości mydeł odnajdziesz w warsztacie online “Jak zrobić mydło w 5 krokach?”

Dodatkowe informacje

Gramatura

50 g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olej makadamia”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Może zainteresuje Cię również...