Wpisz swoje słowo kluczowe

Olej laurowy

19.70

Olej laurowy powstaje w wyniku ekstrakcji miąższu owoców wawrzynu szlachetnego. W jego składzie jest aż 40% kwasów tłuszczowych (laurynowy, palmitynowy, oleinowy, linolowy) i 1% olejków eterycznych. Dedykowany cerze problematycznej i wrażliwej.

 

Właściwości kosmetyczne:

 

  • działa przeciwzapalne, grzybobójcze i antyseptyczne
  • sprzyja w walce z trądzikiem, łupieżem, wypryskami i łuszczycą
  • zmiękcza zrogowaciałą i pękającą skórę, odkaża rany i podrażnienia
  • zatrzymuje wypadanie włosów i wspomaga porost włosów
  • niweluje drobnoustroje odpowiedzialne za problemy skórne i łupież

 

Zastosowanie: szampony w kostce, kremy, balsamy, odżywki do włosów, mydła

Postać: gęsta, zielona maź o charakterystycznym zapachu

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu

 
INCI: Laurus Nobilis Oil
Wyczyść
N/A W magazynie brak Kategorie: , , . , , , .

Opis

Olej laurowy

Z czego składa się olej laurowy?

Olej laurowy składa się z kwasu laurowego.

Z czego jest pozyskiwany?

Pozyskiwany jest z dojrzałych owoców wawrzynu.

Powszechne zastosowanie oleju laurowego

Olej laurowy znalazł swoje zastosowanie przede wszystkim w kosmetyce (kremy, balsamy, mydła).

Właściwości kosmetyczne

Ze względu na bogatą wartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych znalazł zastosowanie w naturalnej pielęgnacji skóry:

  • sprzyja leczeniu egzemy, świerzbu, atopii, chorób grzybiczych, łojotoku
  • pielęgnuje zniszczone włosy
  • pobudza porost włosów
  • zmiękcza zrogowaciałą i pękającą skórę
  • ma działanie przeciwbakteryjne
  • przyspiesza krążenie, rozszerza naczynia krwionośne w skórze, rozgrzewa i pobudza
  • wzmacnia paznokcie
  • pielęgnuje skórę z trądzikiem, łuszczycą i liszajami

Proste przepisy z olejem laurowym

Do włosów – nanieś na skórę głowy (około godzinę przed umyciem)

Do kąpieli – dodaj 1 łyżeczkę do gorącej wody

Baza do olejku do masażu – 1 łyżeczkę oleju wymieszaj z 200 ml oleju ze słodkich migdałów

Serum do łamliwych paznokci – 0,5 łyżeczki oleju laurowego połącz z 0,5 łyżeczki olejy rycynowego, wcieraj w paznokcie i skórki codziennie na noc

Mieszanka do oczyszczania twarzy: łyżkę oleju laurowego wymieszaj z 0,5 szkl. oleju z pestek winogron, nałóż i wmasuj w skórę, następnie zmyj

Zastosowanie oleju laurowego

Olej laurowy dodaje się do mydeł w celu zwiększenia właściwości pielęgnujących. Jeśli chcesz wykonać mydło w użyciem tego oleju zachęcam do skorzystania z gotowego przepisu na mydło laurowe.

Zaś szczegółowe informacje w jaki sposób wykonać oraz dodatkowo wzbogacić pielęgnujące właściwości mydeł odnajdziesz w warsztacie online “Jak zrobić mydło w 5 krokach?”

Dodatkowe informacje

Gramatura

50g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olej laurowy”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Może zainteresuje Cię również...