Wpisz swoje słowo kluczowe

Olej babassu rafinowany

Olej babassu rafinowany

20.7057.60

Olej babassu ma właściwości wygładzające, pielęgnujące i regenerujące. Jest stosowany przy podrażnieniach lub zaczerwienianiach skóry. Dobrze sprawdza się w walce z cellulitem oraz rozstępami. Jako składnik kosmetyków naturalnych, w tym mydeł, wykazuje podobne właściwości do oleju kokosowego.

 

Zastosowanie oleju babassu w mydłach: odpowiada za właściwości pieniące, twardość oraz mycie

Postać: biała, bezzapachowa masa

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej, nie wystawiać na promienie słoneczne

 

Surowiec kosmetyczny

Wyczyść
N/A W magazynie brak Kategorie: , , , , , . , , , , , , .

Opis

Olej babassu rafinowany

1. Z czego składa się olej babassu?

Olej babassu rafinowany jest niezwykle bogaty w kwasy tłuszczowe (w szczególności w kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy).


2. Z czego jest pozyskiwany?

Olej babassu jest pozyskiwany z owoców palmy Attalea Speciosa występującej rejonach Amazonii w Ameryce Południowej.


3. Powszechne zastosowanie oleju babassu

Główne zastosowanie odnalazł w kosmetyce.


4. Właściwości kosmetyczne

Ze względu na bogatą wartość kwasów tłuszczowych, olej babassu stosuje się przy naturalnej pielęgnacji skóry:

  1. Nie zatyka porów
  2. Wykazuje właściwości regenerujące, wygładzające oraz pielęgnujące
  3. Idealny na wszelkie podrażnienia lub zaczerwieniania skóry
  4. Stosowany jest także w walce z cellulitem oraz rozstępami
  5. Bezpieczny dla osób z problemami skórnymi (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, egzema, trądzik)
  6. Ma również działanie ujędrniające oraz wygładzające skórę
  7. Może być stosowany jako środek regenerujący do ust bądź w połączeniu z masłem shea.

5. Proste przepisy z olejem babassu

Maseczka do włosów – doskonale sprawdza się jako naturalna maseczka do włosów. W tym wypadku najpierw należy nałożyć olej babasuu na włosy, założyć ręcznik a potem odczekać. Następnie dokładnie umyć głowę szamponem i wypłukać.

Peeling – należy wymieszać olej babassu z solą bądź cukrem, aby uzyskać peeling do ciała domowej roboty. Na pół szklanki soli lub cukru dodaj 3 łyżeczki oleju babassu.


6. Ciekawostki o oleju babassu 

Ciekawostką jest, że olej babassu w temperaturze pokojowej ma półstałą konsystencję. Powyżej temperatury pokojowej jego stan skupienia zmienia się na ciekły. Dlatego z tego powodu nie zaleca się trzymania oleju babassu w workach, tylko w słoikach bądź plastikowych pojemnikach.


7. Zastosowanie oleju babassu w mydłach

Olej babassu dodaje się do mydeł w celu zwiększenia twardości, piany oraz właściwości oczyszczających (podobnie jak olej kokosowy). W recepturach na mydła zaleca się nie przewyższanie wartości 30% oleju babassu, gdyż w większych ilościach może działać wysuszająco na skórę.


Szczegółowe informacje w jaki sposób wykonać oraz dodatkowo wzbogacić pielęgnujące właściwości mydeł odnajdziesz w warsztacie online “Jak zrobić mydło w 5 krokach?”

Dodatkowe informacje

Gramatura

100 g, 250g, 500g, 1000g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Olej babassu rafinowany”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *