Wpisz swoje słowo kluczowe

Mydlane resztki, czyli jak dać mydłom drugie życie?

Mydlane resztki, czyli jak dać mydłom drugie życie?

Mydlane resztki, czyli jak dać mydłom drugie życie?

Podczas robienia mydeł niemal zawsze powstają odpady, czyli tzw. „mydlane dupki”. Małe, nieporęczne, z pozoru nikomu niepotrzebne. Każde z nich ze swoją historią. I jak dla mnie – absolutnie nie do wyrzucenia. Jeśli tworzysz mydła, to podejrzewam, że również jesteś posiadaczką „mydlanych dupek” i nieraz stałaś przed dylematem – wyrzucić czy wykorzystać ponownie? A jeśli wykorzystać, to w jak? W tym wpisie blogowym pokażę Ci jeden ze sposobów uratowania mydlanych resztek. Receptura jest banalna – wystarczy pokroić je, zalać świeżą masą mydlaną i gotowe.

Krok 1. Pokrój resztki mydlane

Mydlane resztki należy odpowiednio przygotować zanim wtopi się je do nowej masy. Tutaj masz spore pole do popisu, gdyż ze skrawków można zrobić różne kształty, tym samym uzyskując ciekawy efekt. A co najważniejsze – nic się nie zmarnuje. Poniżej kilka podpowiedzi:

  • pokrój w kostkę, paski bądź inne kształty
  • zetrzyj na tarce na wiórka lub nadaj im nowy kształt za pomocą obieraczki do warzyw
  • ulep z nich kulki (kulki ulepisz tylko ze świeżej, jeszcze elastycznej masy)

Podpowiem Ci, że zbyt małe wiórka mogą się rozpuścić w nowej masie mydlanej pod wpływem podwyższenia temperatury podczas wejścia masy w fazę żelowania. W związku z tym, jeśli chcesz użyć wiórek, zetrzyj je na tarce z większymi oczkami. 

Krok 2. Zalej nową masą

Ile dodać skrawków do masy? To zależy jaki chcesz uzyskać efekt. Maksymalnie dawałam 50% skrawków do nowej masy, jednakże jeśli chcesz uzyskać lekki efekt, to zdecydowanie zmniejsz tą ilość.

Jak przygotować masę mydlaną?

  • możesz użyć dowolny, swój ulubiony przepis na masę 
  • do zabarwienia masy używam kuchennych barwników (np. kakao, kawa, słodka czerwona papryka)
  • osobiście nie dodaje olejków zapachowych, które mogą zagęścić masę

Przygotowaną masę wlej do formy, a następnie wrzuć do niej przygotowane resztki. Poczekaj około 24 h, aż mydlany blok zastygnie, pokrój i gotowe. Oczywiście nie zapomnij o okresie leżakowania (w zależności od użytej masy mydlanej).

To jak krok po kroku wykonać masę mydlaną nauczysz się z „Przepisu na mydło zero-waste”, zaś gotowe składniki pod bazę mydła zero-waste znajdziesz tutaj „Zestaw składników do mydła zero-waste”.

Kilka słów na koniec…

Mam nadzieję, że powyższym wpisem zainspirowałam Cię do wykorzystania mydlanych resztek. Jak widzisz nic się nie marnuje, a przy okazji można uzyskać piękne, artystyczne mydło. Jest jeszcze inna opcja wykorzystania takich resztek. Możesz z nich wykonać pastę gospodarczą. W jaki sposób? Instrukcję przeczytasz we wpisie „Jak zrobić z mydła pastę do sprzątania”. A jeśli chcesz nauczyć się od postaw wykonywania mydeł, to zapraszam Cię na darmowy mini kurs „Zrób swoje mydło!”.


Jeśli trafiłaś na ten wpis, to mogą Cię zainteresować również poniższe treści:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *