Enter your keyword

Olej rycynowy

Olej rycynowy

11.7035.00

Olej rycynowy łagodzi, ochrania i świetnie odżywia. Sprawia, że skóra dłużej zatrzymuje wilgotność i staje się mniej podrażniona. Przyspiesza gojenie ran. Znalazł zastosowanie przy leczeniu wrzodów, atopowego zapalenia skóry i grzybicy. Używany jest do masażu oraz robienia okładów. Ponadto jest dość popularnym składnikiem domowych kosmetyków – odżywki, kremy, balsamy, pomadki i błyszczyki do ust, naturalne mydła.

 

Zastosowanie oleju rycynowego w mydłach: odpowiada za właściwości pieniące

Postać: gęsta, bezbarwna i bezzapachowa ciecz

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętej butelce, w temperaturze pokojowej, nie wystawiać na promienie słoneczne

 

Surowiec kosmetyczny

 

Czas przygotowania zamówienia: 2-3 dni robocze

Wyczyść
N/A. W magazynie brakKategorie: , . , , , , , , .

Opis

Olej rycynowy

1. Z czego składa się olej rycynowy?

Olej rycynowy jest złożony z kwasów: rycynolowy, oleinowy, linolowy, alfa-linolenowy, stearynowy oraz palmitynowy.

Zawiera także rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i E.

2. Z czego jest pozyskiwany?

Olej rycynowy to substancja pozyskiwana z nasion rącznika pospolitego.

3. Powszechne zastosowanie oleju kokosowego

Do celów kosmetycznych oraz medycznych jako środek używany wewnętrznie w leczeniu zaparć.

4. Właściwości kosmetyczne

Stosuje się go na słabe i pozbawione blasku włosy, a w szczególności wysuszone czynnikami atmosferycznymi i zabiegami fryzjerskimi. Ponadto odbudowuje komórki, wzmacnia, zapobiega łamliwości i rozdwajaniu paznokci.

5. Proste przepisy z olejem rycynowym

Na włosy

  • raz w tygodniu wmasowywać w skórę głowy i poczekać przynajmniej godzinę. Po takiej kuracji cebulki włosów są zregenerowane i ożywione. Włosy nabierają blask, są bardziej miękkie i mocniejsze.
  • profilaktycznie – nanosić je na same końcówki. Sprawia, że końcówki nie rozdwajają się. Należy mieć na uwadze, że olej rycynowy może przyczynić się do przyciemnienia włosów.
  • jako maseczka na brwi i rzęsy – włoski staną się mocne i przestaną wypadać, a dodatkowo mogą ściemnieć. Olej rycynowy najlepiej nałożyć na starą szczoteczkę do tuszu do rzęs bądź na patyczek higieniczny. Stosowanie oleju ułatwia późniejsze rozprowadzanie tuszu do rzęs.
  • odżywka do włosów – 2 szklanki wody + pół szklanki octu jabłkowego + 1 łyżka oleju rycynowego. Umyć i spłukać włosy, wymoczyć głowę w odżywce, potem spłukać letnią wodą.

Na paznokcie

  • podgrzać olej i namoczyć w nim paznokcie. Po wyjęciu rąk pozostały olej wetrzeć w dłonie, a następnie założyć rękawiczki. Dzięki temu również skórki wokół paznokci staną się miękkie.

Tonik do twarzy

  • olej rycynowy (10%) + oliwa z oliwek (90%)

Oliwa do masażu

  • należy wymieszać olej rycynowy z innym olejem (np. z pestek winogron, oliwą z oliwek) w tej samej proporcji oraz dodać kilka kropli ulubionego olejku eterycznego np.: pomarańczowego
6. Zastosowanie oleju rycynowego w mydłach

Olej rycynowy dodaje się do mydeł w celu zwiększenia piany. W recepturach na mydła zaleca się nie przewyższanie wartości 20%, gdyż w większych ilościach mydło może się ślimaczyć. Jeśli chcesz wykonać mydło w użyciem oleju rycynowego poniżej masz kilka gotowych przepisów:


Szczegółowe informacje w jaki sposób wykonać oraz wzbogacić pielęgnujące właściwości mydeł odnajdziesz w warsztacie online “Jak zrobić mydło w 5 krokach?”

Dodatkowe informacje

Gramatura

250ml, 500ml, 1000ml

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Olej rycynowy”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *