Wpisz swoje słowo kluczowe

Olej czarnuszkowy

12.70

Olej z czarnuszki – surowcem zielarskim są nasiona czarnuszki, z których produkuje się olej. Zawiera w sobie aż 85% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecany jest szczególnie osobom z cerą alergiczną, skłonną do częstych stanów zapalnych i podrażnień (atopowe zapalenie skóry, egzema, łuszczyca).

 

Właściwości kosmetyczne:

 

  • odmładza, zabliźnia, przyśpiesza gojenie ran
  • ponadto wygładza i napina zmarszczki
  • dodatkowo wykazuje działanie antyseptyczne, antybakteryjne oraz odprężające
  • nadaje włosom elastyczność i blask
  • wzmacnia strukturę włosa
  • pielęgnuje końcówki włosów, zamyka ich łuski i dogłębnie odżywia

 

Zastosowanie: szampony w kostce, kremy, balsamy, odżywki do włosów, mydła

Postać: gęsta, brązowa ciecz o charakterystycznym zapachu

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu

 

INCI: Nigella Sativa (Black Seed) Seed Oil

Wyczyść
N/A W magazynie brak Kategorie: , , . , , , , .

Opis

Olej czarnuszkowy

Z czego składa się olej czarnuszkowy?

Olej  czarnuszkowy składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych:

  • linolenowy
  • arachidonowy
  • oleinowy
  • mirystynowy
  • palmitynowy
  • palmitoleinowy
  • stearynowy
  • linolowy

Z czego jest pozyskiwany?

Pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno ziaren czarnuszki siewnej .

Właściwości kosmetyczne

Ze względu na bogatą wartość wielonienasyconych  kwasów tłuszczowych znalazł zastosowanie w naturalnej pielęgnacji skóry:

  • Działa przeciwzapalne i antybakteryjnie
  • Wygładza i odmładza cerę
  • Łagodzi reakcje alergiczne
  • Przyspiesza gojenie ran i zmian skórnych
  • Poprawia kondycje włosów i paznokci
  • Chroni skórę przed promieniowaniem UV (SPF 28 – 50)
  • Likwiduje płytkie zmarszczki i zmniejsza widoczność głębszych

Proste przepisy z olejem czarnuszkowym

Olejek do włosów –  niewielką ilość (łyżka stołowa) nanieś na skórę głowy, wymasuj, zostaw na około 30-40 minut, następnie umyj włosy i zostaw do wyschnięcia

Serum na wypryski – buteleczkę 30 ml z pipetką napełnij olejem, dodaj 5 kropli oleju z drzewa herbacianego, wymieszaj

Do stosowania punktowego – w przypadku zmian skórnych nanieś odrobinę oleju z czarnuszki na wacik, a następnie na skórę

Maseczka – 2 łyżki oleju wymieszaj z łyżeczką białej glinki, opcjonalnie możesz dodać hydrolat dla rozrzedzenia konsystencji, dokładnie wymieszaj i nałóż na twarz, zostaw na 8-10 minut i spłucz ciepłą wodą

Tonik z czarnuszki – łyżkę ziaren czarnuszki zalej wrzątkiem i zostaw na godzinę, opcjonalnie możesz dodać kilka kropel oleju eterycznego, przemywaj twarz rano i wieczorem

Olejki eteryczne możesz zakupić tutaj: „Surowce: olejki eteryczne”

Zastosowanie oleju czarnuszkowego

Olej czarnuszkowy dodaje się do mydeł w celu zwiększenia właściwości pielęgnujących. Jeśli chcesz wykonać mydło w użyciem tego oleju zachęcam do skorzystania z gotowego przepisu na mydło czarnuszkowe.

Zaś szczegółowe informacje w jaki sposób wykonać oraz dodatkowo wzbogacić pielęgnujące właściwości mydeł odnajdziesz w warsztacie online “Jak zrobić mydło w 5 krokach?”

jak zrobić mydło

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olej czarnuszkowy”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Może zainteresuje Cię również...