Wpisz swoje słowo kluczowe

Lanolina

(1 opinia klienta)

19.7067.60

Lanolina (bezwodna, jakość farmaceutyczna, kosmetyczna, czysta) jest naturalnym, organicznym, odnawialnym surowcem pochodzącym z naturalnego wydzielania gruczołów łojowych owiec. Stosuje się ją zarówno w przemyśle kosmetycznym (jako dodatek do kremów, maści, balsamów, pomadek, mydeł) jak i farmaceutycznym.

 

Właściwości kosmetyczne:

 

  • zmiękcza, wygładza i natłuszcza naskórek
  • w mydłach odpowiada za właściwości pielęgnujące oraz odżywianie
  • działa jako naturalny emulgator z przeznaczeniem do cery suchej (jest w stanie wchłonąć wodę do 200% swojej wagi, tworząc stabilną emulsję)
  • łagodzi podrażnienia związane z popękaną skórą brodawek sutkowych podczas karmienia piersią
  • ponadto stosowana jest w wielorazowym pieluchowaniu – do kuracji lanolinowej wełnianych otulaczy, gatek oraz longów

 

Postać: brązowa gęsta maź

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku
Wyczyść
N/A W magazynie Brak danych Kategorie: , . , , , .

Opis

Lanolina

1. Z czego składa się lanolina?

Lanolina wchodzi w skład wydzieliny gruczołów łojowych owiec. Składa się z estrów cholesterolu oraz wyższych kwasów tłuszczowych z wyższymi alkoholami nienasyconymi.

2. Z czego jest pozyskiwana?

Lanolina to naturalny tłuszcz owczy. Pozyskiwana jest podczas procesu oczyszczania wełny.

3. Powszechne zastosowanie lanoliny

Lanolina znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kosmetykach (m.in. balsamach, kremach, błyszczykach do ust, pomadkach, mydłach). Ponadto ze względu na swoje właściwości zmiękczające, używana jest również w środkach do prania.

4. Właściwości kosmetyczne

Lanolina znalazła wszechstronne zastosowanie w naturalnej pielęgnacji:

  1. Chroni skórę przed działaniem szkodliwych czynników (niskie temperatury, wiatr)
  2. Zapobiega keratynizacji – nadmiernemu narastaniu naskórka.
  3. Działa jak stabilizator, który zapobiega rozwarstwianiu się kosmetyków.
  4. Ponadto nadaje skórze miękkość i elastyczność.
  5. Posiada także właściwości natłuszczające, dlatego stosowana jest w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej.
  6. Zapobiega również łamliwości włosów i rozdwajaniu się końcówek.
  7. Ułatwia rozczesywanie włosów.
  8. Poza tym przyspiesza gojenie ran i łagodzi stany zapalne.
  9. Ponadto ze względu na swoje właściwości zmiękczające oraz kojące stosuje się ją również w kosmetykach przeznaczonych dla osób walczących z AZS (atopowym zapaleniem skóry) oraz łuszczycą.

5. Proste przepisy z lanoliną

  1. Pomadka do ust – odmierz jedną łyżeczkę lanoliny, jedną łyżeczkę oleju jojoba oraz pół łyżeczki wosku pszczelego. Przetop w kąpieli wodnej i wlej do płaskiego słoiczka.
  2. Masło na popękaną skórę – odmierz dwie łyżki masła shea, dwie łyżki masła kakaowego, jedną łyżkę lanoliny, dwie łyżki oleju lnianego, jedną łyżkę wosku pszczelego. Przetop w kąpieli wodnej i wlej do płaskiego słoiczka.
  3. Lanolinowanie wełnianych otulaczy – instrukcję lanolinowania odnajdziesz TUTAJ

6. Zastosowanie lanoliny w mydłach

Lanolina w mydłach odpowiada za właściwości pielęgnujące oraz odżywianie.

Jeśli chcesz poszerzyć tajniki robienia mydła zapisz się na warsztat online “Jak zrobić mydło w 5 krokach?”. Warsztaty online przede wszystkim przeprowadzą Cię po wszystkich etapach robienia mydeł – od przygotowania składników do pokrojenia gotowego bloku mydlanego. Podsumowując ma być prosto i konkretnie.

jak zrobić mydło

1 opinia dla Lanolina

  1. Mariola

    Cudowny dodatek do moich domowych kremów.

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *