Wpisz swoje słowo kluczowe

Olej babassu rafinowany

Olej babassu rafinowany

20.7057.60

Olej babassu to składnik wielu kosmetyków do pielęgnacji twarzy, ciała a nawet włosów. Stosowany jest jako emolient. Łatwo się wchłania nie pozostawiając uczucia tłustości. Może być stosowany bezpośrednio na skórę.

 

Właściwości oleju babassu:

 

  • wykazuje podobne właściwości do oleju kokosowego
  • wygładza, pielęgnuje i regeneruje
  • jest stosowany przy podrażnieniach oraz zaczerwienionej skórze
  • dobrze sprawdza się w walce z cellulitem oraz rozstępami
  • w mydłach odpowiada za pielęgnację

 

Zastosowanie: kremy, balsamy, odżywki do włosów, mydła

Postać: biała, bezzapachowa masa

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku

 
INCI: Orbignya Oleifera (Babassu) Oil
Wyczyść
N/A W magazynie brak Kategorie: , , . , , , , , , .

Opis

Olej babassu rafinowany

Z czego składa się olej babassu?

Olej babassu rafinowany jest niezwykle bogaty w kwasy tłuszczowe (w szczególności w kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy).

Z czego jest pozyskiwany?

Olej babassu jest pozyskiwany z owoców palmy Attalea Speciosa występującej rejonach Amazonii w Ameryce Południowej.

Właściwości kosmetyczne

Ze względu na bogatą wartość kwasów tłuszczowych, olej babassu stosuje się przy naturalnej pielęgnacji skóry:

  • nie zatyka porów
  • wykazuje właściwości regenerujące, wygładzające oraz pielęgnujące
  • idealny na wszelkie podrażnienia lub zaczerwieniania skóry
  • stosowany jest także w walce z cellulitem oraz rozstępami
  • bezpieczny dla osób z problemami skórnymi (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, egzema, trądzik)
  • ma również działanie ujędrniające oraz wygładzające skórę
  • może być stosowany jako środek regenerujący do ust bądź w połączeniu z masłem shea

Proste przepisy z olejem babassu

Olej_babassu_rafinowane_

Maseczka do włosów – doskonale sprawdza się jako naturalna maseczka do włosów. W tym wypadku najpierw należy nałożyć olej babasuu na włosy, założyć ręcznik a potem odczekać. Następnie dokładnie umyć głowę szamponem i wypłukać.

Peeling – należy wymieszać olej babassu z solą bądź cukrem, aby uzyskać peeling do ciała domowej roboty. Na pół szklanki soli lub cukru dodaj 3 łyżeczki oleju babassu.

Ciekawostki o oleju babassu 

Ciekawostką jest, że olej babassu w temperaturze pokojowej ma półstałą konsystencję. Powyżej temperatury pokojowej jego stan skupienia zmienia się na ciekły. Dlatego z tego powodu nie zaleca się trzymania oleju babassu w workach, tylko w słoikach bądź plastikowych pojemnikach.

Zastosowanie oleju babassu w mydłach

Olej babassu dodaje się do mydeł w celu zwiększenia twardości, piany oraz właściwości oczyszczających (podobnie jak olej kokosowy). W recepturach na mydła zaleca się nie przewyższanie wartości 30% oleju babassu, gdyż w większych ilościach może działać wysuszająco na skórę.

Szczegółowe informacje w jaki sposób wykonać oraz dodatkowo wzbogacić pielęgnujące właściwości mydeł odnajdziesz w warsztacie online “Jak zrobić mydło w 5 krokach?”

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olej babassu rafinowany”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *