Wpisz swoje słowo kluczowe

Olej awokado

11.70

Olej avocado wspomaga leczenie atopowego zapalenia skóry oraz łuszczycy. Ponadto działa antybakteryjne, regeneruję naskórek oraz łagodzi stany zapalne. Znalazł zastosowanie również przy wyrobie mydła.

 

Zastosowanie oleju avocado w mydłach: odpowiada za właściwości pielęgnujące

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej, nie wystawiać na promienie słoneczne

 

Olej avocado dostępny jest w wersji nierafinowanej.

 

 

Surowiec kosmetyczny

Wyczyść

Opis

Olej awokado

1. Z czego składa się olej awokado?


Olej avocado składa się przede wszystkim z:

  • kwasów tłuszczowych (oleinowy, linolowy, palmitynowy, palmitoleinowy, stearynowy, a-linolenowy)
  • witaminy W
  • prowitaminy A (karotenoidy)
  • protein
  • aminokwasów (hydroksypolina)

2. Z czego jest pozyskiwany?

Olej avocado otrzymywany jest z owoców egzotycznego drzewa, które naturalnie występuje w regionach Meksyku i Ameryki Środkowej. Obecnie uprawiane jest na dużą skalę w wielu różnych rejonach świata.


3. Masło awokado rafinowane czy nierafinowane?

W zależności od sposobu obróbki masła avocado, na rynku możesz spotkać masło rafinowane oraz nierafinowane. A co to znaczy, że masło jest rafinowane? To świadczy o tym, że masło zostało poddane procesowi rafinacji, czyli oczyszczania. Ma ono na celu m.in. nadaniu tłuszczom odpowiednich właściwości jak pozbawienie zabarwienia oraz zapachu. Dodatkowo zwiększa się ich trwałość. Zarówno masła rafinowane jak i nierafinowane mają swoje zastosowanie i ich użyteczność zależy od tego, do jakiego produktu chcesz je ostatecznie wykorzystać.

Do mydeł używaj maseł rafinowanych, zaś do kremów i balsamów masła nierafinowane.


4. Właściwości kosmetyczne

Ze względu na bogatą wartość kwasów tłuszczowych znalazł zastosowanie w naturalnej pielęgnacji skóry:

  • wygładza i nawilża skórę
  • ponadto zapewnia skuteczną ochronę przeciwzmarszczkową
  • dodatkowo działa bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie
  • wspomaga leczenie trądziku
  • sprawdza się w pielęgnacji włosów i skórę głowy
  • poza tym ma wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne

5. Proste przepisy

Olej do oczyszczenia twarzy – doskonale sprawdza się jako kosmetyk do demakijażu makijażu i oczyszczenia twarzy.  W tym wypadku najpierw należy nałożyć olej awokado na wacik, a następnie przetrzeć nim twarz.

Peeling – zmieszaj razem z cukrem, solą bądź kawą, posmaruj skórę i zmyj wodą

Olejek do włosów –  wetrzyj w mokre końcówki włosów jak odżywkę bez spłukiwania i zmyj po 15 minutach za pomocą szamponu

Olejek do masażu – zmieszaj 100 ml oleju z 15 kroplami ulubionego olejku eterycznego (możesz je zakupić tutaj: „Olejki eteryczne”)


6. Zastosowanie oleju awokado w mydłach

Olej ten dodaje się do mydeł w wersji rafinowanej i ma na celu przede wszystkim zwiększyć właściwości pielęgnujące mydła.


Jesteśmy autorami pierwszej w Polsce mydlanej platformy, na podstawie której krok po kroku zrobisz swoje mydło. Prosto i konkretnie.

Warsztat “Jak zrobić mydło w 5 krokach?” złożony jest z dwóch głównych części – teoretycznej i praktycznej. Poza tym wszystkie etapy warsztatu wzbogacone są filmami instruktażowymi oraz merytorycznymi pdfami. Ponadto w szczegółowy sposób zostały wyjaśnione najczęściej pojawiające się pytania podczas mydlenia. Na koniec każdego kroku jest podsumowanie w formie check-list, aby móc sprawdzić zdobytą wiedzę.

Z naszych mydlanych porad online skorzystało już ponad 1000 osób ?

Dodatkowe informacje

Gramatura

50 g, 150 g, 50 ml, 100 ml, 150 ml, 250 ml, 500 ml, 1000 ml

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Olej awokado”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *