Wpisz swoje słowo kluczowe

Olej kokosowy

8.7021.70

Olej kokosowy jest produktem bardzo uniwersalnym, wykorzystywanym nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Pomocny na choroby skórne jak egzema oraz atopowe zapalenie skóry. Przyspiesza leczenie skaleczeń i otarć naskórka, ale również odżywia skórę. Ponadto wzmacnia elastyczność skóry i zapobiega zmarszczkom.

 

Zastosowanie oleju kokosowego w mydłach: odpowiada za pianę, twardość oraz mycie

Postać: biała masa

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku,  nie wystawiać na promienie słoneczne

 

Olej kokosowy dostępny jest w wersji rafinowanej – oczyszczony, bezzapachowy (do mydeł)

 

 

Surowiec kosmetyczny

Wyczyść

Opis

Olej kokosowy

1. Z czego składa się olej kokosowy?


Olej kokosowy składa się z kwasów:

  • tłuszczowych (laurynowy, palimitynowy, kaprylowy, stearynowy)
  • nienasyconych z grupy omega-9 i omega-6

Ponadto jest bogaty w witaminę E, czyli w naturalny przeciwutleniacz.


2. Z czego jest pozyskiwany?

Olej kokosowy pozyskiwany jest w procesie tłoczenia:

  1.  Miąższu orzecha kokosa
  2.  Suchych orzechów palmy kokosowej

3. Powszechne zastosowanie oleju kokosowego

W kuchni oraz kosmetyce.


4. Właściwości kosmetyczne

Ze względu na bogatą wartość kwasów tłuszczowych olej kokosowy znalazł wszechstronne zastosowanie w naturalnej pielęgnacji skóry:

  1. Olej kokosowy jest idealnym kosmetykiem do demakijażu. Zmywa maskarę i dodatkowo odżywia skórę wokół oczu.
  2. Poza tym jest dobry na przebarwienia, gdyż doskonale sobie radzi z wybieleniem skóry.
  3. Stanowi uniwersalną bazę kosmetyczną dla wszelkich preparatów nawilżających. Nadaje ciału sprężystości oraz regeneruje podrażnienia.
  4. Może być stosowany do golenia, pozostawiając idealnie gładkie nogi.
  5. Jest idealny na zniszczoną skórę ze względu na jego regenerujące i odżywiające właściwości.
  6. Stosowany jest jako krem przeciwzmarszczkowy, gdyż ma działanie redukujące zmarszczki i “worki” pod oczami.
  7. Wspomaga proces gojenia, chroni przed bakteriami i zmniejsza ryzyko blizn.
  8. Ponadto można stosować go również do włosów, gdyż pomaga w odbudowie ich struktury, wzmacnia je, walczy z łupieżem i odżywia skórę głowy.
  9. Jako dodatek do mydeł w celu zwiększenia twardości, piany oraz właściwości czyszczących skórę.

5. Proste przepisy z olejem kokosowym

Maseczka do włosów – doskonale sprawdza się jako naturalna maseczka do włosów. W tym wypadku najpierw należy nałożyć olej kokosowy na włosy, założyć ręcznik a potem odczekać. Następnie dokładnie umyć głowę szamponem i wypłukać.

Peeling – należy zmieszać olej kokosowy rafinowanego z solą bądź cukrem, aby uzyskać peeling do ciała domowej roboty.

Olej z kokosa jest doskonałym lekiem na próchnicę:

  • płyn do płukania jamy ustnej – wystarczy rozcieńczyć go z wodą i tak płukać jamę ustną
  • pasta do zębów – można go wymieszać np. z sodą oczyszczoną bądź węglem aktywnym

6. Ciekawostki o oleju kokosowym

Ciekawostką jest, że olej ten ma dwa stany skupienia – w temperaturze pokojowej ma półstałą konsystencję.  Powyżej temperatury pokojowej jego stan skupienia zmienia się na ciekły. Dlatego z tego powodu nie zaleca się trzymania oleju kokosowego w workach, tylko w słoikach bądź plastikowych pojemnikach.


7. Zastosowanie oleju kokosowego w mydłach

Olej kokosowy dodaje się do mydeł w celu zwiększenia twardości, piany oraz właściwości oczyszczających. W recepturach na mydła zaleca się nie przewyższanie wartości 30% oleju kokosowego, gdyż w większych ilościach może działać wysuszająco na skórę. Jeśli chcesz wykonać mydło w użyciem oleju kokosowego poniżej masz kilka gotowych przepisów na mydło:


Zaś szczegółowe informacje w jaki sposób wykonać oraz dodatkowo wzbogacić pielęgnujące właściwości mydeł odnajdziesz w warsztacie online “Jak zrobić mydło w 5 krokach?”

Dodatkowe informacje

Gramatura

250g, 500g, 1000g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Olej kokosowy”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *