Jak zrobić płynną masę mydlaną?

Jak zrobić płynną masę mydlaną?

Jak zrobić płynną masę mydlaną?

Uzyskanie odpowiedniej gęstości masy mydlanej jest kluczowe przy tworzeniu kolorowych mydeł. Przy niektórych przepisach lejąca masa jest wskazana, zaś przy innych wręcz przeciwnie. Dzisiaj przyjrzymy się technice tworzenia płynnej masy, która jest jak najbardziej pożądana w celu uzyskania różnorodnych i interesujących wzorów w mydlanej kostce. Aby uzyskać taką konsystencję musisz wziąć pod uwagę kilka zależności, które skrupulatnie opisałam na podstawie mojego doświadczenia i wniosków.

Co wpływa na gęstość masy mydlanej?

Według mojego doświadczenia i analiz na gęstość masy mydlanej wpływa przede wszystkim:

  • skład mydła – odpowiednia receptura wspomaga uzyskanie płynnej masy
  • olejki zapachowe – są zapachy, które mają tendencje do zagęszczania masy bądź upłynniania jej
  • temperatura – inaczej masa się zachowuje w niskich, a inaczej w wysokich temperaturach
  • sposób mieszania – „szybciej” nie znaczy „lepiej”

Poniżej opisałam dokładnie każdy w powyższych czynników wpływających na gęstość masy. Przy odrobinie wprawy, dokładności i konsekwencji w końcu uzyskasz swój oczekiwany efekt i zaczniesz sama tworzyć niepowtarzalne i piękne wzory

Przepis na mydło z płynną masą

Jedną z kluczowych kwestii przy chęci uzyskania płynnej masy jest receptura. W takim przypadku staram się, aby ilość tłuszczy stałych w recepturze nie przekraczała 50% całkowitej ilości tłuszczy ciekłych. Ponadto zauważyłam, że są oleje, które przyczyniają się do uzyskania lejącej konsystencji. Przykładem takich olejów jest oliwa z oliwek, olej ze słodkich migdałów bądź olej ryżowy. Dlatego też bardzo często pojawiają się one w moich przepisach.

Poniżej przedstawiam Ci dwie przykładowe receptury, z których uzyskasz płynną masę. Pamiętaj, że receptura to nie wszystko. Aby uzyskać płynne masę musisz pamiętać o pozostałych poniżej wymienionych zasadach.

Kalkulator mydlany (tzw. Kardamona) w polskiej wersji językowej ściągniesz TUTAJ. Pamiętaj, aby zapisać go na dysk – w przeciwnym razie nie będzie działał prawidłowo.

Czy olejki zapachowe mają wpływ na masę?

Oczywiście! Zarówno olejki eteryczne jak i kompozycje zapachowe mogą wpłynąć na masę mydlaną pod kątem:

  • konsystencji – przyśpieszają jej gęstnienie bądź ją rozrzedzają
  • struktury – może się zrobić z masy tzw. kaszka
  • koloru – mogą ją przebarwić

Dlatego tak bardzo ważne jest, aby przetestować za każdym razem nowy zapach. W jaki sposób to zrobić? Małą ilość gotowej masy odlej do pojemniczka, dodaj zapach i zobacz jak się zachowa. Weź pod uwagę to, że zapach zapachowi nierówny, czyli zapach o tej samej nazwie np. drzewo sandałowe od jednego dostawcy może wpłynąć zagęszczająco na masę, a od drugiego będzie zupełnie neutralny.

Olejki eteryczne rozrzedzające masę: trawa cytrynowa, lawenda, may chang

Jaka powinna być temperatura łączenia ługu z tłuszczami?

W celu uzyskania płynnej masy temperatura łączenia ługu z tłuszczami powinna być niska np. pokojowa (około 20-25oC). Jeśli ług i tłuszcze podczas łączenia będą mieć wyższą temperaturę, to powstała masa szybciej zgęstnieje. Pamiętaj, że to czy łączysz składniki w temperaturze pokojowej, czy wyższej, nie ma większego znaczenia dla walorów pielęgnacyjnych mydła. Mydło i tak wyjdzie. Dla procesu powstawania mydła kluczowe jest jednolite połączenie się składników. Jednakże uzyskanie pięknych wzorów przy niskiej temperaturze będzie po prostu łatwiejsze.

Jak długo mieszać ług z tłuszczami?

Tak jak wyżej wspomniałam dla samego procesu mydlanego najważniejsze jest, aby składniki dobrze się połączyły i powstała jednolita masa mydlana. W związku z tym możesz to zrobić zarówno przy pomocy kuchennej łyżki, bądź blendera. Jednakże im szybsza będzie prędkość mieszania masy, tym masa wyjdzie gęstsza, czyli blendowanie generalnie zagęszcza masę.

Dlatego też, aby uzyskać lejącą masę:

  • najpierw przez kilkanaście sekund mieszaj łyżką ług z tłuszczami
  • następnie włóż blender do masy i włącz go 2-3 razy (pulsacyjnie)
  • i znowu mieszaj łyżką masę aż do uzyskania jednolitej konsystencji

Dzięki temu masa w dalszym ciągu będzie lejąca, co znacząco ułatwi dodanie i wymieszanie barwników.

W jaki sposób dodać barwnik do masy?

Barwniki możesz dodać bezpośrednio do masy mydlanej i je wymieszać razem z masą lub przed dodaniem do masy rozrzedzić je w oleju/wodzie. W jaki sposób to zrobić? To zależy od rodzaju pigmentu, którym chcesz zabarwić mydło:

  • pigmenty perłowe tzw. miki – wymieszaj je z niewielką ilością oleju
  • pigmenty matowe – możesz spróbować je rozrzedzić w wodzie lub oleju (zależy to od rodzaju tlenku)

Następnie w takiej postaci dodaj barwnik do masy mydlanej i wymieszaj. Rozcieńczcie pigmentów w oleju/wodzie nie jest konieczne, jednakże ułatwia równomierne rozprowadzenie barwnika po masie mydlanej i zapobiega ewentualnym grudkom.

Czy powinno się odejmować z receptury użyty olej/wodę w celu rozrzedzenia barwnika?

To jest Twój wybór. Z reguły tego nie robię, gdyż uważam, że dodając o 1% więcej tłuszczu/wody w stosunku do całej receptury nie wpłynie to na jakość domowego mydła. W związku z tym pomijam te wartości. Tak jest mi szybciej i prościej.

Jak zrobić gęstą masę mydlaną?

A teraz na odwrót. Jeśli poznałaś już techniki robienia lejącej masy, to z łatwością dojdziesz do wniosku w jaki sposób uzyskać gęstą masę. Na początku swojej mydlanej przygody, skup się przede wszystkim na blendowaniu. Im dłużej blendujesz, tym masa jest gęściejsza. A jak długo blendować masę? Blenduj ją tak długo, aż uzyskasz konsystencję gęstości śmietany. Może to potrwać 30 sekund, a w niektórych przypadkach nawet kilka minut. Nie ma tutaj jednej złotej rady. Czas blendowania zależy m.in. od użytych tłuszczy i ich proporcji, użytych olejków zapachowych oraz temperatury łączenia składników. Każdy przepis wymaga odrębnej analizy. Musisz sama to wyczuć.

Kilka słów na koniec…

Być może wydaje się to nieco skomplikowane, ale uwierz mi, że jak zrobisz samodzielnie kilka kilogramów mydła, to wymienione zależności same wejdą Ci w krew i intuicyjnie zaczniesz podchodzić do kwestii gęstości masy. Serce samo Ci podpowie, co w którym momencie powinnaś zrobić, aby uzyskać satysfakcjonujący Cię efekt. Pamiętaj, że powyższe porady są na podstawie mojego własnego doświadczenia. Ty możesz mieć inne, własne spostrzeżenia. I to jest piękne w mydleniu! Temat rzeka i niekończących się dyskusji. Miłego eksperymentowania!

Zapoznaj się również z wpisem blogowym „Dlaczego masa mydlana tak szybko gęstnieje?”.


Mydlane Rewolucja Małgorzata Łata

Mam na imię Gosia i od kilku lat tworzę markę Mydlane Rewolucje. Pasjonuję się nie tylko kosmetykami naturalnymi, ich prostotą wykonania, ale również biznesem online. Na co dzień tworzę nowe receptury, piszę ebooki na domowe kosmetyki, upraszczam wszystko co się da do potęgi entej albo rozmyślam co by tu jeszcze zmienić do sklepie, aby umilić zakupy swoim Klientom. Zarówno w życiu prywatnym jak i zawodowym wyznaję zasadę „Duże zmiany zaczynają się od małych”.


Jeśli trafiłaś na ten wpis, to mogą Cię zainteresować również poniższe treści:

 

3 komentarze

  1. Hej! Widzę tu pewną nieścisłość. W tym artykule piszesz: „W celu uzyskania płynnej masy temperatura łączenia ługu z tłuszczami powinna być niska np. pokojowa (około 20-25oC). Jeśli ług i tłuszcze podczas łączenia będą mieć wyższą temperaturę, to powstała masa szybciej zgęstnieje.” A w tym wpisie: Dlaczego masa mydlana tak szybko gęstnieje? – „Więc jeśli chcesz bawić się kolorkami połącz ług z tłuszczami w temperaturze około 40°C. Dzięki temu masa będzie bardziej płynna i łatwiej wprowadzisz w nią barwniki.” To jak to jest właściwie?

    justa
    mar 15, 2023 Odpowiedz
    • Racja. Tamten wpis pisałam 2,5 roku temu – wszystkie informacje zawsze w nim są aktualne, ale dopisałam przed chwilą jedną uwagę („im niższa temperatura tym lepiej, możesz zejść nawet do 20-25°C”). Więc w sumie zakres 20-40°C też będzie prawidłowy. Oczywiście trzeba pamiętać, że temperatura to nie wszystko. Bardzo Ci dziękuję za zwrócenie uwagi.

      Gosia
      mar 15, 2023 Odpowiedz
  2. […] Jak zrobić płynną masę mydlaną? […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *