Wpisz swoje słowo kluczowe

Olejek eteryczny lawendowy

Olejek eteryczny lawendowy

(1 opinia klienta)

16.70517.00

Olejek eteryczny lawendowy charakteryzuje się przyjemnym lawendowym zapachem. Stosowany jest przede wszystkim co dery tłustej i trądzikowej. Jego zastosowanie w kosmetyce jest niezwykle szerokie.

 

Podstawowe właściwości:  

 

  • wykazuje właściwości przeciwskurczowe oraz przeciwbólowe
  • regeneruje skórę, ułatwia gojenie i łagodzi podrażnienia
  • działa relaksująco, przeciwdziała zaburzeniom snu
  • łagodzi objawy oparzenia słoneczne
  • znany jest także z właściwości owadobójczych i odstraszających owady 

 

INCI: Lavandula Angustifolia Oil

Kraj pochodzenia: Francja

 

Olejek eteryczny lawendowy posiada certyfikaty jakości:

 

 

 

Przejdź poniżej, aby zobaczyć dokładny opis olejku eterycznego lawendowego.

 

Wyczyść

Opis

Olejek eteryczny lawendowy. Podstawowe cechy

  • lotność: średnio trwały
  • nuta zapachowa: średnia
  • kolor: lekko żółtawy lub bezbarwny
  • zapach: kwiatowo-ziołowy, świeży
  • ciężar właściwy: 0,875 – 0,888 (25 °C)
  • używane części roślin: kwiaty
  • metoda ekstrakcji: destylacja z parą wodną

Olejek eteryczny lawendowy

Olejek lawendowy jest pozyskiwany z lawendy. Jest jednym z najbardziej popularnym i najczęściej stosowanym olejkiem eterycznym ze względu na swoją uniwersalność, bezpieczeństwo oraz przyjemny zapach. Ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Ponadto ciekawostka jest fakt, że kwiaty lawendy są jadalne. Używane są np. jako dodatek do herbat ziołowych oraz do przyprawiania potraw.

Z jakimi zapachami komponuje się olejek lawendowy?

Olejek eteryczny lawendowy komponuje się z olejkiem: bergamotowym, cedrowym, cytrynowym, eukaliptusowym, pomarańczowym, rozmarynowym oraz drzewem herbacianym, trawą cytrynową, miętą pieprzową.

Podstawowe właściwości

  • wykazuje właściwości przeciwskurczowe oraz przeciwbólowe
  • pomaga w problemach skórnych (alergie)
  • regeneruje skórę, ułatwia gojenie i łagodzi podrażnienia
  • działa relaksująco
  • przeciwdziała zaburzeniom snu
  • znany jest także z właściwości owadobójczych i odstraszających owady (np. mole)

Ogólne zastosowanie lawendowego olejku eterycznego w kosmetykach

Olejek eteryczny lawendowy

Lawendowy olejek eteryczny możesz dodać do kremów, maseł, balsamów oraz mydeł zarówno glicerynowych jak i sodowych produkowanych tzw. metodą na zimno. Ponadto jest podstawą wielu mieszanek perfum i wód kwiatowych. Ze względu na fakt, że olejek lawendowy jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę nawet małych dzieci,  jest jednym z podstawowych olejków używanych w produktach do pielęgnacji dzieci.

Do czego wykorzystujemy olejek eteryczny lawendowy?

Olejek eteryczny lawendowy wykorzystujemy do:

A jeśli chcesz samodzielnie wykonać mydło lawendowe, to poniżej masz gotowe rozwiązania:

Ponadto w ofercie mamy:

Pobudź swoją kreatywność i zacznij sama komponować własne kosmetyki.

Kilka słów o nas…

Jesteśmy autorami pierwszej w Polsce mydlanej platformy, na podstawie której krok po kroku zrobisz swoje mydło. Warsztat “Jak zrobić mydło w 5 krokach?” złożony jest z dwóch głównych części – teoretycznej i praktycznej:

  • wszystkie etapy warsztatu wzbogacone są filmami instruktażowymi oraz merytorycznymi pdfami
  • ponadto w szczegółowy sposób zostały wyjaśnione najczęściej pojawiające się pytania podczas mydlenia
  • dodatkowo na koniec każdego kroku jest podsumowanie w formie check-list, abyś mogła sprawdzić zdobytą wiedzę

Podsumowując, jest to skarbnica wiedzy dla każdej osoby, która chce zacząć tworzyć mydła. Z pewnością dzięki tym warsztatom zaoszczędzisz czas oraz pozyskasz fachowe informacje z jednego, sprawdzonego źródła.

jak zrobić mydło

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych

1 opinia dla Olejek eteryczny lawendowy

  1. Anna Fedyk

    Olejek lawendowy spełnił moje oczekiwania, stosuję do tworzenia mydeł i ich dekoracji, skorzystałam również z przepisu od Mydlane Rewolucje na mydło lawendowe i jestem zachwycona. Super sprawa,że wszystkie składniki są dostępne w jednym miejscu.Polecam serdecznie.

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może zainteresuje Cię również...